luni, 14 martie 2011

Micile certuri in relatii

buna seara!
numele meu este B. si am o problema ... multi apropiati o numesc obsesie ..
sunt de aproape 4ani cu prietenul meu, eu cred ca il iubesc .. dar totusi cand sunt langa el ne certam din orice prostie, nimic din ceea ce face nu ma multumeste,tip tot timpul la el ... dar atunci cand este departe de mine imi este dor de el si as vrea sa fie cu mine. nu mi pot explica aceasta senzatie foarte ciudata care exista de mai bine de 1 an.
multumesc pt raspuns


Buna B.,

In primul rand ma bucur ca ai apelat la ajutorul nostru.
Nu ma mira faptul ca aveti mici certuri dupa o relatie de 4 ani. Majoritatea cuplurilor, dupa atati ani de stat impreuna, ajung sa se certe din ,,te miri ce''. Si asta, de cele mai multe ori, pentru ca ,,li s-a urat cu binele''. Daca voi doi ati rezistat sa fiti impreuna timp de 4 ani, ceea ce nu e putin, inseamna ca va iubiti si poate ati vorbit si despre un viitor comun (sau poate va ganditi la asta). Nu e pacat sa-l distrugeti de pe acum cu micile ,,prostii''? Cele mai multe despartiri incep cu mici certuri, pe care partenerii ajung sa le considere normale. Insa, in timp, certurile se amplifica si ambii parteneri devin frustrati, apar intrebari de genul ,,Ce caut eu in relatia asta?'', ,,Cat timp o sa o/il mai suport?'', ,,De ce imi face numai rau?'', dar cea mai importanta si des intalnita intrebare este ,,Oare ma mai iubeste?''

Ca sa eviti lucrurile acestea care duc spre inrautatire, iti propun doua lucruri:
1. Referitor la persoana ta: incearca sa fii mai toleranta, sa nu te scoata din minti orice lucru marunt pe care il spune sau nu il face el bine. Gandeste-te ca daca contraataci o injurie ( sau orice alt lucru mic ce te supara la el), el va riposta si astfel se creeaza un ,,razboi''. Stinge scanteia inca de la inceput, nu sufla in foc. Cum poti sa faci asta? Prin controlarea emotiilor. Spune-i ca te-a deranjat gestul lui (pe care tocmai l-a facut) si vrei sa ii rezisti cu calm si intelepciune. Apoi spune-i de ce te-a deranjat lucrul pe care l-a facut, insa spune-i-o cu o voce calma. Chiar daca o sa i se para amuzant sau nespecific tie acest lucru, dupa mai multe confruntari asemanatoare, isi va da seama ca tu incerci sa aplanezi situatia, sa nu-i raspunzi cu aceeasi moneda, si in fond, ca iti pasa de armonia relatiei voastre.
2. Referitor la persoana lui: Daca intr-adevar ii pasa de relatia voastra, te va asculta si isi va da seama ca te deranjeaza comportamentul lui ( in cazul in care este destul de matur). In continuare, va incerca sa nu te mai supere din ,, orice prostie'' si va fi si el mai tolerant si mult mai deschis spre comunicare cu tine. Daca nu il intereseaza atat de mult linistea relatiei, si mai ales, de cum te simti tu in aceasta relatie, va continua in modul in care o face si acum. In acest caz, iti recomand sa vorbesti deschis cu el si sa-i pui cateva intrebari, raspunsul carora te va ajuta sa intelegi mai bine ce vrea el din aceasta relatie (,, Ma iubesti?'', ,,La ce crezi tu ca ajuta iubirea intr-o relatie?'', ,, Ce lucruri te deranjeaza la comportamentul meu?'' (apoi ii spui si lucrurile care te deranjeaza in comportamentul lui), ,,Vrei sa devenim amandoi mai toleranti la nevoile fiecaruia?''). Chiar daca aceste intrebari sunt directe, ele iti vor adeveri gandurile si interesul lui pentru relatia voastra. De multe ori, ceea ce credem noi ca e evident, de fapt nu cunoastem.

Aceasta strategie functioneaza aproape de fiecare data. Nu uita, Toleranta+Comunicare.
Daca nici dupa aceasta schimbare a ta el nu va reactiona intr-un mod pozitiv, inseamna ca interesul lui pentru aceasta relatie este destul de scazut, isi urmareste propriul interes si nu ii pasa atat de mult de modul in care te simti tu impreuna cu el.

Daca doresti sa ne anunti cu privire la rezultatul obtinut in relatia ta, am fi foarte incantati!

Cu prietenie,
Echipa Momente Grele Sfaturi Obiective

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu